04 de novembre 2009

NIUS D'ORENETES CUABLANCA



A Duesaigües les orenetes mantenen nius en bon estat de conservació, als ràfecs de les cases, a recer del vent i de la pluja. Any rere any els adoben i hi crien.  L'ornitòleg  Màrius Domingo fa notar que són orenetes cuablanca (Delichon urbicum), però que, malgrat el nom, no és la cua el que tenen de color blanc, sinó el carpó.

Les poblacions d'oreneta cuablanca són un bon indicador de la sensibilitat ambiental de les persones del poble. També són bons indicadors de la qualitat de l'aire ja que la contaminació atmosfèrica afecta el tipus i la quantitat d'insectes que hi viuen. Tradicionalment es considera que porten bona sort a la casa on nien. Els beneficis que aporten, com a caçadors d'insectes caçats al vol, han desembocat en la protecció legal de l'espècie, a nivell internacional.

L'Obra Social de la Caixa de Catalunya patrocina el Projecte orenetes. S'hi troba la distribució mundial de l'espècie i el cens, poble per poble de Catalunya. També s'hi troben una sèrie de curiositats, com per exemple, que el poble on hi ha més nius és Olot, amb 1157; que els nius instal·lats als pisos més alts, són a Sant Adrià del Besòs i a Palafrugell, a la planta 9; que el niu que es troba a més altitud és a Alp, a 1264 m.
No ha facilitat ningú les dades de les orenetes de Duesaigües.

Fotos: Montse Francisco