26 de març 2010

MUSEU DE L'AVI: LA LLAR (i 3)


Mariona R., de 5 anys 
amb cotxet de nines antic.
Foto: © Montse Francisco, 2010


Jocs i joguines
Els infants nascuts a primeries dels anys vint a Duesaigües van passar la infantesa sense joguines. Combinaven l'escola amb el ritme de la producció agrària. Així, a partir dels deu o onze anys, ajudaven a replegar redoltes, a esporgar verdugues i, sobretot, a plegar avellanes.
No tenien altres joguines que les de funcionament senzill, fabricades amb materials de rebuig pels propis protagonistes infantils (vegeu foto d'una peça del MUSEU DE L'AVI: una carretilla feta amb una llauna de sardines.) En canvi, l'inventari de jocs de carrer, per jugar en col·lectivitat era enorme. Els nens jugaven tot el dia al carrer: al cau, a la cluca (pel tomb de cal Xacó, diu Faio), a patacons i birolles, al cau, al cavall salt, a afollar nius, a boles, a fer rodar el cèrcol. Les nenes aprenien a cosir tot fent-se les nines, jugaven a pares i mares, a tendes, a la xerranca (al nillo —pedra plana de llicorella—), a saltar corda, a l'anelleta, al pare carabassot, a 1-2-3, pica paret, al joc dels disbarats.
Els que van néixer poc després de la guerra, tampoc van tenir gaires joguines industrials. A tot estirar, les nenes tenien una Pepa i fireta. Els nens, una bicicleta i una pilota. I, uns i altres, petites joguines: espanta-sogres, io-io, baldufes, bitlles. Tant nens com nenes jugaven, si fa no fa, als mateixos jocs que les generacions anteriors.
El MUSEU DE L'AVI, de Duesaigües acull material de les diverses èpoques, també d'industrials més recents, com ara: un nino de cartró amb estuc, pilotes, carros i cotxes de fusta, cavalls, bicicletes, cotxets de nines, tricicle, patinet, cèrcol, baldufa, cotxe de pedals.



Nino de cartró amb estuc, carretilla artesanal, baldufa, carro amb el cavall i arreus i joguines diverses èpoques MUSEU DE L'AVI de Duesaigües, 2010.


Agraeixo les aportacions dels informadors: Montse G., Nati M., Carmina M., Joan N. de cal Trillana, Jordi R. de ca la Perpètua, Joan T. de cal Faio, Sebastià R., Teresa R. "Facundo" i Teresa Àngela V. Agraeixo a Montserrat F., l'entusiasme i l'eficàcia amb què m'ha proporcionat les fotografies que il·lustren aquest article. També faig constar el meu reconeixement a Jordi Rabascall per les facilitats a accedir a les peces del MUSEU DE L'AVI de Duesaigües.