23 d’abril 2010

Carta a Maria del Carme Molist


Sant Jordi, 2010

Estimada Maria del Carme,
Ens explicaves, des del barri de N'djili —a tocar de l'aeroport de Kinshasa, al Congo—, que a l’escola et dedicaves a formació de mestres. Vas ajudar els mestres a dissenyar el perfil d’educador que cal ser; vas buscar i vas comprar els llibres que vas poder aconseguir i vas organitzar el que tu dius entre cometes: una biblioteca.
Ens enviaves fotografies on es veien els mestres "descobrint" els llibres, "com si descobrissin el món", deies. Vau fer rètols per motivar la lectura, vas fer sessions pràctiques d'inventar i explicar un conte entre tots, vas parlar-los de com n’és d’important que vinguin a aquest espai a llegir, a fer l’hora del conte. Vau fixar un horari i vau fer junts unes quantes activitats possibles per a fer amb els infants. Quants miracles, amb tan pocs recursos!
Ara has arribat a la missió Kingungi, a l'interior, i allí has trobat unes condicions pitjors encara. Els mestres i els infants van amb gana a una escola on no hi ha paper ni llapis, només pols. Tu, Maria del Carme, ja hi has arribat. Sant Jordi, encara no.
Una abraçada.
Lena




L’Amor que mou el sol i les estrelles
DANT ALIGHIERI, La Divina Comèdia. Paradís, XXXIII:145