13 de juliol 2010

EL NIU DE MERLA DE L'EUCALIPTUS



 Niu de merla a l'eucaliptus 
del jardí de llicorella al Refugi de la Vinyeta. 
Dibuix: © Estel de H., de cinc anys, Duesaigües, 2010



Enguany la merla ha fet niu a l'eucaliptus. Altres anys l'havia fet a l'alzina, però ara deu haver-hi sentit l'olor de la infusió d'all que hi vaig espargir per combatre una mena de marietes que se'n mengen les fulles tendres. Com que la merla ha fet el niu molt baix, ha estat mirat i remirat per nosaltres i per totes les visites que hem tingut d'un mes ençà.
Una setmana que no vam ser al jardí de llicorella, la merla va tenir temps de covar els ous i van sortir-ne dos pollets, l'evolució dels quals ha estat seguit amb atenció.
El mascle (de plomatge negre i bec groc) i la femella (de plomatge castany, bec fosc) portaven menjar al niu i el posaven al bec de les cries, que ja l'esperaven, tal com es pot veure a la foto. Mentre un membre de la parella els alimentava l'altre s'instal·lava a la branca més alta d'algun coprer i vigilava a totes bandes per alertar l'altre de la presència de possibles depredadors.
Per fi els petits van saltar del niu, moment que també vam immortalitzar en aquesta foto. Aquest pollet de merla encara no sabia volar prou i els progenitors l'alimentaven buscant-lo entre la malesa. D'això, ja en fa unes setmanes.
Ahir vam trobar una merla adulta a mig rosegar al jardí de llicorella. Possiblement la va caçar algun esparver i, tot volant, l'hi devia caure de les urpes. Eros i Thànatos a la natura.