19 d’abril 2011

LES ORELLETES

Orelletes. Foto © Sara Maria. Blog "Delícies del rebost"

«Els dies de dimarts i dimecres sant, a Duesaigües i als pobles de la rodalia,  amb tot un ritual, es coïen els típics bunyols, i en altres llocs les aurelletes. El  dia abans de la cocció, l’amo de la casa s’entretenia a tallar unes canyetes  llargues i acabades amb punta per a punxar i girar els bunyols. Per a fer la pasta, s’utilitza farina, llevat, sucre, ous, matafaluga i saliandria i un rajolí  d’anís. Es pasta bé la massa i es deixa reposar en un ribell prop de la llar, ben  tapat perquè fermenti; quan la pasta es troba al seu punt, manquen dues o  millor tres persones per a la seva realització. Amb la llar ben encesa, es posa  una cassola gran de terrissa plena d’oli a la llar, fins que aquest és ben calent;  llavors, la mestressa de la casa i una ajudanta s’acomoden a prop de la llar  amb un drap blanc sobre el genoll per anar estirant la pasta, sense esqueixarla, fins a fer-la ben prima i gran, com una fulla de col, i la tiren a la casola. La  persona encarregada de les canyes i la casola ha de ser prou destra per a  anar-les girant i tombant i que li quedin totes ben planes, posant-les, un cop  cuites, dins d’una panera, ensucrant-los generosament. Algunes cases en fan  dues o tres paneres grans plenes. Les famílies amigues se'n fan present i  s’acostuma a menjar-los durant la Setmana Santa, junt amb el típic  menjar blanc.»

JOSEP M. ARAGONÈS
Notes etnogràfiques sobre Duesaigües: festes i diades de religiositat popular



Llegiu en aquest mateix blog la recepta de menjar blanc