29 de maig 2011

PASSEJANT NINES I TALLERS

Isabel Marsal de Nines de Drap, amb la seva néta Emma, de 6 anys, amb el ninet Ratolí Pérez,  a l'exposició "Passejant per rodalies", a les Borges del Camp. Foto: © M. José A.




En temps de crisi, tornarem a fer les joguines a casa. Amb retalls i destresa, el plaer del treball manual es pot convertir en estalvi. Es podria començar per aprendre a fer nines de drap. La Isabel Marsal, de Nines de Drap, és autodidacta i, al seu estudi, ensenya el que ha après després de fer tantes i tantes nines. Són el que podríem anomenar tallers de continuïtat perquè tenen lloc durant tot el curs. Les alumnes trien cadascuna els models que volen aprendre a fer, i els realitzen individualment, al seu ritme. Ara, a més, en la mateixa línia de difusió, la Isabel té dos projectes en marxa: els tallers monogràfics i les exposicions itinerants "Passejant per rodalies".

ELS TALLERS MONOGRÀFICS

¿On es fan el tallers monogràfics de Nines de Drap?
Fora del meu estudi. Es fa extensiu allí on hi hagi un grup de noies interessades, com per exemple, una associació de dones d’un poble, una merceria vinculada amb l'ensenyament de labors, o similars.

¿Qui s'hi pot apuntar?
El públic objectiu són senyores que no poden seguir tot un curs de continuïtat, per la raó que sigui, i que volen fer un tastet de nines. Cal formar un grup de 8 a 10 persones, que tinguin nocions de costura i ganes d’aprendre tot jugant.  Com més homogeni sigui el nivell del grup, millor.  Hem d’avançar totes alhora i tenim el temps limitat.  

¿Quant duren?
Són tallers de 6 hores i es poden fer en un mateix dia, entre matí i tarda, o combinar-ho segons necessitats.  És molt indicat un cap de setmana, en dissabte o en diumenge. Són limitats els models que es poden fer en aquest curt temps, però l'objectiu dels tallers és crear afició i ser l’aperitiu que motivi a seguir aprenent.


PASSEJANT PER RODALIES
 
¿Com va sorgir el projecte "Passejant per rodalies"?
Les Nines de Drap tan sols havien participat en exposicions conjuntes amb grups de patchwork, fins que a l’estiu 2010 vaig fer la primera exposició individual a Salou i va ser molt gratificant.  He preparat per aquest any un petit passeig per rodalies. Per ara són 8 les exposicions que estan programades.

¿Quin tipus d'espai necessita la teva exposició?
Ens podem adaptar al lloc, però l’ideal és que sigui una sala mitjana, amb claror natural, preparada per exposicions, que disposi d’elements mobiliaris, com taules, prestatgeries baixes i tot allò que pugui servir per donar relleu i evitar la uniformitat visual.

Diuen que només es pot estimar allò que es coneix.  
Per això les nines surten de la Casa de les Nines
 i van a fer un Passeig per Rodalies,  perquè
les pugueu conèixer i fer-se estimar. Si us agradaria que 
vinguessin al vostre poble o ciutat, convideu-les. 
ISABEL MARSAL. Nines de Drap