15 de setembre 2011

NEU DE PRIMAVERA

Portada d'Albert Asensio per a Neu de Primavera, Ed. Casals, 2009

Neu de primavera. Créixer a la Xina de Mao
Autora:  Moying Li
Traductor:  Albert Pejó
Col·lecció Bambú Viscut, Editorial Casals, Barcelona, 2009

L'autora de Neu de primavera. Créixer a la Xina de Mao va ser víctima dels horrors de la Gran Revolució Cultural Proletària. Quan Moying Li va escriure aquesta crònica, havia passat vint-i-sis anys a la Xina, on va néixer, i altres vint-i-sis als Estats Units. Tot i que hi hagi alguns noms canviats, és un llibre de memòries i constitueix un interessant document de l'agitada història de la Xina moderna, un malson des que el 1966, Mao Zedong va convertir-se en líder d'una saga tràgica que va embarcar, sisplau per força, la població xinesa en un remolí anorreador de consciències durant més de mig segle.
L'escriptora refà la seva experiència vital des que era infant i jugava al paradís idíl·lic del pati interior de casa seva, al costat de Lao Lao, la seva àvia, fins a l'exili americà el 1980. Va ser dels primers estudiants que van sortir de la Xina des del 1949. Va ser testimoni de la depuració,  escarni i tortura de mestres acusats d'enverinar les ments dels estudiants. Amb el pare reeducat en un cap de treball, els llibres familiars requisats i la prohibició de lectures tret de les alliçonadores del règim, no podia mantenir la passió per aprendre que li va inculcar el pare. La coneixença casual d'una persona li va obrir altre cop el món del coneixement. Neu de primavera és un relat àgil, ben documentat i servit amb la dosi necessària d'emoció per arribar al fons dels lectors.
L'edició catalana va obtenir el premi Junceda (2010), concedit a Albert Asensio per la coberta, per "la capacitat sugerent, evocadora i el caràcter poètic."

Si has d'abandonar un lloc on has viscut i que
has estimat, on hi ha enterrats els teus records,
vés-te'n de pressa i no t'hi entretinguis.

MOYING LI. Neu de Primavera