10 d’octubre 2011

VI DE LES GALAUPES

Raïm de la vinya de cal Soberino,
a les Galaupes.
Foto: © Fany Alberich, 2011

La darrera vinya activa de Duesaigües és a la partida de les Galaupes.  El Ceferí de cal Soberino viu a Barcelona, però cada dilluns té cita amb les terres familiars on hi ha aquesta vinya de cinc-cents ceps de garnatxa, plantats el 2005 en terra de llicorella, conreats artesanalment, sense herbicides. D'aquesta vinya jove en fa un vi negre potent, prioratí per a consum de casa seva, que enguany farà 13,5º.



Vi de les Galaupes entre terrossos de llicorella, a Duesaigües
Foto: © Paüls, 2011
El Ceferí m'explica amb entusiasme que la temporada que ve els cinquanta ceps de carinyena que va plantar l'any passat començaran a fer raïm i, l'altre, si res no s'espatlla, començaran a fer-ne els cent restants que ha plantat enguany.

Vinya de garnatxa de cal Soberino, a les Galaupes, 
Foto: © Fany Alberich, 2011


Cep de garnatxa, plantada 
entre pedruscall de llicorella. 
Foto: © Fany Alberich, 2011
Les vinyes enfonsen les arrels entre pissarra trencallosa de llicorella (llacorell, segons els duesaigüencs), que reté la humitat de la rosada. Les envolten ametllers, olivers i avellaners i han estat reconquerides al bosc de pins que avançava galopant, pels conreus antics.

Raïm per fermenatar dins de les bótes, al magatzem 
de cal Soberino. Foto: © Paüls, 2011
Fa unes setmanes, el Ceferí, la seva germana Montse,  la seva família i l'amic comú, Miquel Sentís de Torroja del Priorat, enòleg experimentat, separaven els grans de raïm de la rapa i el col·locaven a les bótes perquè fermentés.
Ara el raïm ha deixat de fermentar, han netejat les bótes, les han ensofrades i hi han abocat per la criança el most i el sangrat (premsat de la brisa), que aquesta anyada ha sortit més fosc i amb més sucre que mai. S'hi estarà reposant sis mesos, fins que l'embotellaran al magatzem familiar amb un estri manual (vegeu-ne foto inferior, davant de les bótes.)

Bótes on el suc del raïm passarà sis mesos, fins a fer-se vi.
Foto: © Paüls, 2011 
La Montse i el Ceferí n'estan tan orgullosos de conrear aquesta vinya i de tot el procés per extreure'n vi i, sobretot, m'ho expliquen amb tanta generositat de detalls, que no puc estar de parlar-ne. El seu relat apassionat i poètic m'ha inspirat etiquetes amb haikús.

Vi de les Galaupes, de la vinya de cal Soberino 
al taulell del Refugi de la Vinyeta, Duesaigües.
Foto: © Paüls, 2011 

Pels ceps tremola
un escampall de plomes
en aquesta alba.

L'esparver torna.
Ales enlaire dansen
els sarments joves.

Sobre les feixes,
la rabassa enfebrada
tot el sol cova.


LENA PAÜLS. 
Haikús del recull Plens de ditades