10 de juliol 2015

ADÉU, TORTELLS DE LA MONTSERRATINA

© Montserrat Forés. La Vanguardia
Foto: Vegeu «Pastisseria Triomf»
Durant vint-i-cinc anys, pels aniversaris, hem comprat a La Montserratina del carrer Santa Anna de Barcelona tortells de pasta de full farcida amb cabell d'àngel. Darrerament n'he après a fer (gràcies, Núria Feijoó), però l'experiència sensual que em queda a la  memòria dels tortells de pasta de full, dels croissants i de la coca de sucre de La Montserrativa ja no la podré renovar. La pastisseria ha tancat (30 de juny) després de vuitanta-nou anys elaborant i venent les coques amb la recepta que el fundador havia après al monestir. 
L’establiment era de renda antiga i, un cop finalitzada la moratòria de la Ley de Arrendamientos Urbanos, els llogaters no han pogut negociar un nou contracte. Els propietaris refonen el local de la pastisseria amb el del veí (ara, Swarovski) i el lloguen a una marca internacional a preu del lloguer de les botigues del Portal de l’Àngel, el carrer més car de Catalunya. A poc a poc Barcelona va renunciant al paisatge urbà que li donava personalitat.

Fins i tot en la caiguda d'un pardal
hi ha una especial providència
W. SHAKESPEARE. Hamlet, Acte 5, Escena II