07 de setembre 2015

BIBLIORELATS, UN ÈXIT NO S'IMPROVISA


Bibliorelats. Arola Editors, 2015
Autors: M. Lluïsa Amorós, Carme Andrade, Rosana Andreu, Marina Barraso Rodrigo, Àurea Bellera, M. Pilar Cabrerizo Lahoz, Josefina Coll Ballbé, Patrícia Domingo Anguera, Conxita Jiménez, Clara Juncadella Fortuny, Eduard López, Pilar López Bastida, Fina Masdéu, Ció Munté, Lena Paüls, Joan Pinyol, Romana Ribé, Victòria Rodrigo, Lluís Servé Galan, Oriol Solà Prat, Josep-Lluís Sotorra, Andreu Suriol Ribé, David Torelló Alsina i Enric Vila.


L'empenta de Reus sonarà amb força a la plaça de la Catedral de Barcelona. La cita és la presentació (8 de setembre a les 7 del vespre) del llibre Bibliorelats, un esdeveniment cultural que culmina un projecte de Reusenques de Lletres i que s'ha expandit per tot el país.
Després de dos llibres col·lectius —Lletres Reusenques. Reusenques de Lletres (Silva Editorial 2013) i Biblioteques personals (Arola Editors, 2014), el col·lectiu d'escriptores nascudes o vinculades a la ciutat de Reus vam impulsar a principis d'any, en commemoració del centenari de la fundació de la xarxa de biblioteques públiques a Catalunya, la convocatòria d'un concurs literari de relats breus, amb el tema de les biblioteques de fons, amb l'objectiu d'ampliar l'imaginari d'aquest espai emblemàtic de la cultura.
Un cop definit el projecte, la determinació a dur-lo a terme era tal que va fer que Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya s'hi impliqués de ple i acollís la proposta dins els actes de l'Any de les Biblioteques. Bibliorelats anava prenent forma.
Les sinergies que, a partir d'aleshores, ha mogut el projecte han estat variades i decisives. En primer lloc la col·laboració amb la Plataforma d'edició Røter, amb Bernat Ruiz al capdavant, per a la presentació i selecció dels textos, accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet. En paral·lel, Alfred Arola, d'Arola Editors de Tarragona, acceptava el repte de publicar en suport tradicional els millors relats.
Després d'un mes i mig de convocat el concurs, el jurat —Carme Andrade, Carme Fenoll, Fina Masdéu, Victòria Rodrigo i jo mateixa—, teníem setanta-cinc relats per llegir en suport digital. Textos originals, d'una qualitat literària d'alt nivell, amb històries tendres i malicioses, totes potents i a més, —per l'especificitat del tema obligat— no reciclades per a l'ocasió.
Un cop el jurat va emetre el veredicte, els autors seleccionats van fer seu el projecte i han col·laborat al costat de Reusenques de Lletres,  dels organitzadors i dels col·laboradors a difondre, des dels respectius espais a la xarxa i en els mitjans de comunicació del seu entorn, tot el que anava generant Bibliorelats: cronograma del projecte, presentacions, booktrailer i enllaços als blogs referencials i a les xarxes socials.
El llibre es presentarà dins els actes de la 33ª edició de la Setmana del Llibre en Català, a l'esplanada de la Catedral de Barcelona, espai Plaça de les Lletres. Els vint-i-quatre autors signaran llibres a la caseta d'Arola Editors. Una festa de traca i mocador, com ha dit un còmplice dels molts que ha aconseguit aquest projecte fet realitat.
Hi sou convidats.



Per saber-ne més:
http://lletresdereusenques.blogspot.com