13 de juliol 2016

BAJOCA, BAJOQUERA, BAJOQUERAR

Bajoca rodona d'un hort de Duesaigües
No he descobert avui la bajoca i, segurament, dient que el nom és sinònim de mongeta verda, ja n’hi hauria prou. Però resulta que fa anys que demano bajoques a verduleries barcelonines  que regenten catalans, pel gust de veure la cara d’ignorància que fan i per l’esport sociolingüístic de comprar bajoques sense assenyalar el producte.
La bajoca és la tavella verda que conté les llavors de la bajoquera, és un plat refrescant de poques calories que conté molts nutrients minerals (calci, magnesi, crom). La fibra i els antioxidants que aporten a l'organisme en prevenen l’envelliment.
Per tal que conservin el color verd viu, cal escaldar-les en aigua bullent salada, durant deu minuts. Conservaran totes les vitamines intactes si, a més, són acabades de collir de l’hort com aquestes que ens regala la Nati M. de Duesaigües.

Cybèle, qui les aime, augmente ses verdures,
Fait couler le rocher et fleurir le désert.
Charles Baudelaire. Les Fleurs du Mal