01 de juliol 2016

JARDINS PÚBLICS MUÑOZ RAMONET, NOU OASI A BARCELONA

Un dels estanys dels jardins Muñoz Ramonet
Foto: José Luis de la Fuente Ochoa
Hem visitat el nou jardí públic de la finca Muñoz Ramonet (Muntaner, 282, Sant Gervasi), un espai plàcid per al passeig, la lectura o la conversa distesa. Compta amb una esplèndida vegetació centenària, racons de sol i ombra, dos estanys i set escultures de Josep Dunyach i una de Vicenç Navarro Romero.  Dissenyat ara fa cent anys pel paisatgista francès Jean-Claude-Nicolas Forestier per encàrrec del segon marquès d'Alella, Ferran Fabra i Puig (1866-1944). En morir el marquès, les nétes van vendre la finca als germans Muñoz Ramonet, els quals van encomanar el 1956 una remodelació al dissenyador Joan Mirambell que en va canviar la distribució d'elements. Ara l'Ajuntament de Barcelona —hereu de Julio Muñoz Ramonet—, n'ha rehabilitat la vegetació i ha convertit la piscina en el segon estany i ha realitzat diverses actuacions de millora de les instal·lacions del jardí i d'accessibilitat de les zones de passeig.
En compliment de la sentència del Tribunal Suprem, el 2013, les filles de Julio Muñoz Ramomet van lliurar les claus de la finca a l'Ajuntament de Barcelona, a qui l'empresari va deixar en testament la finca i jardins i tot el que contenien.  Els imponents edificis familiars estan tancats, però accessibles a les mirades des de l'exterior cap algunes sales diàfanes de llum. Pels vidres bruts de la portalada hi hem vist el mobiliari i les escultures tapades (a punt de rodar-hi Mirall trencat, per exemple). Pel que sembla, les pintures —desaparegudes— encara estan en litigi.

PS
Juliol 2017. La Fundació Julio Muñoz Ramonet recupera els quadres L'Assumpció, d'El Greco i L'aparició de la Mare de Déu del Pilar, de Goya. Dipositaes al Museu d'Art Nacional de Catalunya.