09 de gener 2017

¿PER A QUÈ VOLS UN LLIBRE?

Escultura de Lucía Fernández.
Institut La Mar de la Frau, de Cambrils
Estaria bé que intentéssim respondre aquesta pregunta, sense esborronar-nos: ¿Quin recorregut ha fet cada llibre —fins i tot abans de ser llibre— per arribar a ser reutilitzat no pel contingut sinó pel continent?
Fa temps que em persegueix la idea. Suposem que hem decidit, per fi, fer lloc a la nostra biblitoteca, cosa que vol dir que sacrificarem una sèrie de llibres. En primer lloc pensem en lectors del nostre entorn i no reeixim a trobar-ne cap que li puguin interessar els llibres que hem desestimat (que hem deixat d'estimar!). Podríem carretejar-los i deixar-los en bookcrossing, però la nostra experiència en aquest sentit no és bona. Per tant, els preveiem un futur de pasta de paper. ¿Podríem donar-los un altre ús?
Aquesta inquietud em va fer escriure el relat 'Còmplice necessari' (Dins 'Bibliorelats', Arola Editors, 2015), on foradar llibres es converteix en negoci, amb intermediaris, clients, etc. I uns apunts en aquest mateix blog que anaven en la mateixa direcció recicladora:

llibre que porta llavors incorporades

REUTILITZACIÓ DE LLIBRES
com a suport per a plantes carnoses

SARA
llibre d'art de l'artista reusenca Fina Veciana

CEIP Cavite de Malva-rosa, de València
L'onada s'ha eixamplat i s'han fet públiques moltes iniciatives per donar un ús al llibre com a material d'obres d'art efímer: catifes urbanes, mosaics de paret... I també com a material transformable en escultures i obres d'art singulars.
Vegeu-ne els treballs d'alumnes de tercer i quart de primària del CEIP Cavite de Malva-rosa de València i els de l'Institut La Mar de Frau de Cambrils, per posar un altre exemple significatiu, on els alumnes de quart d'ESO de l'itinerari artístic,  apliquen el sentit estètic i les emocions de cadascú en llibres en desús (en aquest cas, procedents de la Biblioteca Pública Municipal de Cambrils).
'Rostres', d'Andrea Carnoso.
Institut La Mar de la Frau, de Cambrils