05 de gener 2018

'L'ESCOPINADA DEL DIMONI', EN LÍNIA

https://issuu.com/lenapauls/docs/escopinada_dimoni
Cliqueu la imatge per accedir al llibre digital
Em complac a presentar  L'escopinada del dimoni i altres carícies, un llibre en suport digital que conté un centenar d'apunts que expliquen la relació que mantinc amb les plantes de l'entorn. L'herba que dona nom al recull té molts altres noms populars molt creatius: llagrimetes, sempreenflor, xuclamel, caps blancs, salivetes del Bon Jesús... Una planta resistent a les escomeses dels gafarrons, de les arades, de la sequera, de les temperatures massa altes i massa baixes. Impossible d'eliminar.  Ens hi assemblem.


Res no vares aprendre a escola.
Ni el nom dels arbres del teu paisatge,
ni el nom de les flors que veies,
ni el nom dels ocells del teu món,
ni la teua pròpia llengua.
RAIMON. Al meu país la pluja
 
Precisament he escrit aquests apunts des del 2009 ençà en aquest blog amb la intenció d'anar aprenent els noms dels arbres, arbustos, plantes herbàcies, bolets i fongs que habiten al nostre jardí de llicorella a Duesaigües (Baix Camp), un jardí àrid, obert a tots els vents i al sol batent, tot i que hem aconseguit després de quaranta-i-tants anys alguns espais ombrívols i arrecerats.

Hi trobareu fotografies de Manel Casanova, Antonieta Codina, Manel Des Valls, Màrius Domingo de Pedro, Montse Francisco, Josep Lomas, Camil·la Pérez Salvà, Xesca Serra Payeras i Ferran Turmo. La documentació científica i l'assesssorament sempre amatent són deutors de Manel Casanova a partir del seu del web «Menuda Natura».