25 de març 2018

BRASSAÏ, A LA FUNDACIÓ MAPFRE

Vista per sota del Pont Reial cap al Pont de Solferino, 1933
© Estate Brassaï Succession, Paris

A la Casa Garriga Nogués, seu de la Fundació MAPFRE, hem vist una retrospectiva del fotògraf i escriptor Gyulá Halász, nascut a la ciutat de Brașov (del nom de la qual extreu el pseudònim Brassaï) el 1899, província aleshores d’Hongria i després de Romania. S'establí a París el 1924 on es guanyava la vida fent articles i il·lustrant-los amb fotografies. Amb la publicació de retrats de xulos, prostitutes  i gent de mal viure dels baixos fons a Paris de nuit (1932) va obtenir el reconeixement general i, posteriorment considerat el pioner d'elevar la fotografia a art. Art fotogràfic, doncs,  que va continuar desenvolupant en publicacions a les grans revistes cosmopolites de l'època. Va retratar artistes i creadors com Picasso, Dalí, Jean Genet, obres que ens han arribat com a icones el seu temps. Precisament, quan Brasaï va morir el 1984, la fotografia entrava a les col·leccions dels grans museus. 

L'exposició compta amb el préstec excepcional de l’Estate Brassaï Succession (París) i amb altres préstecs procedents d’algunes de les més importants institucions museístiques com ara el Museum of Modern Art de Nova York, Centre Pompidou de París, del Metropolitan Museum of Art de Nova York, de l'Art Institute of Chicago, del Philadelphia Museum of Art, ISelf Collection de Londres, entre d'altres.
Després de Barcelona la mostra es podrà veure a la Sala MAPFRE de Madrid i a continuació al San Francisco Museum of Modern Art.

Exposició oberta fins al 13 de maig.