18 d’abril 2018

«L'1 D'OCTUBRE A REUS», EXPOSICIÓ D'ART I PUBLICACIÓ

Som un sol cor que batega sense por!
I tu no ets res més que...
una bèstia sense cara ni ulls.
© Myriam Arnold
No trigarà gaire que la literatura i l'art ens aportaran imatges i paraules —des de tots els angles i en quantitat considerable—que  ajudaran a explicar la complexitat del que estem vivint a Catalunya. Després dels fets de l'1 d'Octubre ens trobem a la cruïlla de molts esdeveniments i, tret dels articles periodístics, les fotografies de la repressió i els enregistraments videogràfics puntuals, encara no hi ha hagut temps de plasmar-ho amb la grandesa que la història i la memòria col·lectiva es mereix. 
Al costat de la solidaritat a gran escala liderada per les associacions, trobo emocionant que la ciutadania s'organitzi amb els propis recursos i que posi a disposició del bé comú les seves facultats, els seus coneixements. Ara i aquí podríem parlar d'advocats que s'han posat al servei dels ciutadans acusats per defensar unes urnes  o de les persones i col·lectius que amb iniciatives modestes (sopars grocs, bufandes de punt...) aconsegueixen aportacions per finançar viatges dels familiars dels presos polítics a les presons foranes.

Amb la mateixa intenció i destinació,  alguns artistes ja han començat a fer públiques obres que els han inspirat els fets viscuts i en donen testimoni. A Reus, per exemple, trenta-cinc artistes plàstics i fotògrafs presenten peces inspirades en els fets de l'1 d'Octubre a la ciutat. Són obres d'una gran força expressiva, realitzades sobre suports diversos i un bon ventall de tècniques.  S'exposen sota el títol L'1 d'OCTUBRE A REUS i n'han tingut cura Carme Andrade i Aureli Ruiz. Organitzada per Construïm República, amb el suport de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència de l'Ajuntament de Reus i la Sala Santa Llúcia.

L'exposició és oberta pocs dies (fins al 23 d'abril) 
al vestíbul de Santa Llúcia (Raval de Robuster, 34). 

Les obres es posen a la venda 
i l'import que se n'obtingui es destinarà a la Caixa de solidaritat.



Fotografies de la inauguració: Fina Veciana i Rosa Virgili

A més, tretze obres de les trenta-cinc que s'exposen formen part del llibre L'1 d'octubre a Reus. El dia que vam abraçar la llibertat, editat per Òmnium Cultural Baix Camp. La publicació consta de tretze narracions de testimonis molt diversos. N'han tingut cura Txell Granados, Aureli Ruiz i Agnès Toda. El producte de la venda es destinarà també a la Caixa de solidaritat.